Methode  en principe  voor herstel van het MindBody syndroon

Kennis als therapie - je brein als medicijn

Antwoord op pijn en onverklaarbare klachten

Het MindBody syndroom wordt in Nederland ook wel het Psychosomatisch syndroom genoemd. Hierbij wordt de onlosmakelijke verbinding tussen lichaam en geest erkend, eindelijk, wil ik eraan toevoegen!
Het verband tussen bedreigende emoties, zoals angst, woede en schuld en aanhoudende pijnklachten wordt hierdoor geheel zichtbaar. Dr. J. Sarno heeft ontdekt hoe dit systeem functioneert en baanbrekend werk verricht. Hij gaf het de naam Tension Myositis Syndrome (TMS).

Zowel in Amerika als in Nederland is er een groeiend aantal artsen en therapeuten, waaronder ikzelf, die anders zijn gaan kijken naar de oorzaken van chronische pijn en lichamelijke klachten. Door het vooruitstrevende werk van Dr. H. Shubiner is inmiddels duidelijk dat het zich niet alleen beperkt tot fysieke problemen maar dat er ook een scala aan psychologische en mentale klachten uit voortkomt. In dit groter verband wordt het in Amerika het Mindbody Syndrome (MBS) genoemd.

 

Belangrijker is echter de aanpak

En die is revolutionair anders dan wat we gewend waren. Niet het symptoom (jouw pijnen, chronische vermoeidheid of depressieve gevoelens) moet bestreden worden. De onderliggende óórzaak moet aangepakt worden. 

Je denkt dan al snel aan diep liggende (onbewuste) opgekropte gevoelens, nooit uitgesproken emoties, onverwerkte teleurstellingen, jeugdtrauma’s. Maar het opmerkelijk van dit TMS-onderzoek is dat bleek dat ook kleinere dingen diep konden doorwerken:

  • geen nee kunnen zeggen,
  • altijd klaarstaan voor een ander,
  • ouder wordende ouders,
  • zelfs trouwen en kinderen opvoeden kan zorgen voor stress!

 

Niet het feit ‘an sich’ natuurlijk. Waar  het om gaat is dat die bovenstaande actie van jou, een emotie oproept. Je ergert je. Je voelt je schuldig. Je schaamt je. Je bent boos en angstig en daarom weer boos op jezelf en angstig omdat je je realiseert dat je het hiermee erger maakt, om je vervolgens hier weer schuldig over te voelen… en zo draai je in cirkeltjes. En het meest ergerlijke:

‘Je lichaam en geest doen dit om je te beschermen, namelijk, tegen de emoties die ‘gevaarlijk of onplezierig’ zijn.
Lekker dan! ‘

 

Bij het psychosomatisch syndroom, of wel het MindBody Syndroom, is je brein uit balans.
Je hersenen produceren ergens in je lichaam pijnprikkels, veroorzaken spierzwakte of ontwikkelen angsten, depressie dan wel slapeloosheid. Daar komt automatisch je focus op te liggen. 

 

Maar waarom?

Het brein probeert je te beschermen tegen emoties die te veel voor je zijn en die je onvoldoende verwerkt hebt. Ze worden opgeslagen in je lichaam, het is een afleidingsmanoeuvre van je brein zodat je emoties die te pijnlijk zijn voor jou niet hoeft te 'voelen'! 
Bij de één uit zich dat in rug-, nek- en schouderklachten, chronische migraine of darmklachten. Anderen lijden aan hyperventilatie,  fibromyalgie, huidproblemen of depressie.


Iedereen heeft zijn eigen ‘zwakke plek’. Dit proces vindt plaats in je onderbewustzijn. Je denkt namelijk niet: laat ik mijn emoties eens verdringen. Nee, het gaat vanzelf. Hoewel je die zwakke plek waarschijnlijk wel goed kent, dáár waar het aan de oppervlakte komt. Totdat... Jijzelf besluit om er een streep onder te zetten.

 

Hoe doe je dat, een streep er onder  zetten?

Dit doe je eerst door kennis en daarna door kunde. Zodra je inzicht en kennis opdoet over dit mechanisme, het doorziet,  verliest het zijn toepasbaarheid. Het werkt het niet meer. Als je dit eenmaal weet kan je andere manieren aanleren om met emoties om te gaan (kunde).

Ik rijk jou die veel effectievere benaderingen aan. Ze zijn heel concreet, niks geen zweverig gedoe.  Wel zijn ze zacht, eenvoudig uit te voeren en doeltreffend. Je kan ze thuis gewoon zélf gaan doen. Zo kan ook jij pijnvrij worden.

 

Hoe werkt het MindBody Syndroom?

De afleidingsmanoeuvre (jouw klacht) ontstaat doordat het brein een verandering in het autonome zenuwstelsel teweeg brengt, door onderdrukte emoties. Hierdoor ontstaan fysieke en mentale klachten zoals pijn, tintelingen, brandend gevoel, doofheid, spierslapte, niet helder kunnen denken... enz.

Wat je dus moet weten is het onderstaande lijstje:

  • De problemen hebben geen lichamelijke oorzaak, je bent niet gewond, hebt geen weefselschade.
  • De pijn is echt, je hebt daadwerkelijk fysieke pijn of andere klachten. Het zit niet ‘tussen de oren’, je bent niet gek.
  • De oorzaak zijn onderdrukte emoties in het onderbewuste.
  • Je klacht ontstaat door de afleidingsmanoeuvre van het brein.
  • Het doel is om je af te leiden van deze onderdrukte emoties, vaak woede, schuld en schaamte, verdriet. Om ze goed verborgen te houden in je onbewuste.
  • Je brein denkt dat het ervaren van de ‘moeilijke en verschrikkelijke’ emoties erger is dan een fysieke of mentale klacht.

Deze ‘afschuwelijke en niet te hanteren’ emoties komen zéker niet alleen voort uit je jeugd. Ze kunnen net zo goed ontstaan in het dagelijks leven doordat je zorg moet dragen voor ouder wordende ouders, je gezin draaiend wil houden, een carrière hoog te houden hebt, je vriendschappen onderhouden, betekenisvol wilt zijn en oh ja, ook nog leuke dingen doen.

Kort gezegd: je lichaam reageert ergens op, maar jij hebt niet in de gaten waarop. Met de MindBody aanpak van Qarriez wordt de oorzaak weggenomen door een overtuiging, emotie of blokkade te verwerken. Daardoor is die trigger er niet meer en kan je lichaam gewoon gezond blijven. Hoe fijn is dat?